PRODUKTY ZDRAVÉ VÝŽIVY
Jako obvykle jsme si pro Vás připravili jedno zajímavé téma z oblasti zdravého životního stylu a výživy. Tentokrát je to představení vybraných produktů zdravé výživy, se kterými se můžete setkat jak v obchodech, tak i mnoha receptech. Takže alespoň v krátkosti:
Tofu
Tato sójová specialita je vyráběna ze sójového mléka. Díky nulovému obsahu cholesterolu je vhodným doplňkem diet. Vysoký obsah bílkovin nahradí živočišné proteiny. Sám o sobě je však tento "sýr" bez chuti, proto je nutné jej zkombinovat s vhodnými surovinami. Tofu se hodí například do salátů, rizota a při vhodném okořenění dokáže zastoupit i masnou část pokrmu.
Robi
Směs pšeničných a rýžových bílkovin, červené řepy, obilných klíčků a soli, to je náhražka masa zvaná robi. Má řadu předností, je dietní, ale především se vizuálně i chuťově přibližuje skutečnému masu. Robi lze použít například do číny nebo plněných knedlíků.
Shmaky (Schmecker)
Další lahůdkou, na kterou se masožravci dívají skrze prsty, je specialita z vaječných bílků zvaná šmakoun. Šmakouna lze přimíchat do salátů, obalit jako řízek nebo ogrilovat. Jako u všech ostatních náhražek masa platí, že hlavní je pohrát si s kořením a docílit tak lahodné chuti.
Tempeh
Je považován za vůbec nejkvalitnější náhradu masa pro svůj komplexní obsah aminokyselin. Vyrábí se rovněž ze sóji, navíc obohacené o bakteriální kulturu, která vytváří v "sýru" bílou plíseň. Díky ní je tempeh plný vitamínu B12. Tempeh obohatí těstovinová jídla a může se také udit či smažit. Ve studené kuchyni se s ním nesetkáme.
Tahini
Znáte-li burákové máslo, pak tahini vypadá velmi podobně. Jedná se o pastu z drcených sezamových semínek. Ochucena bývá česnekem či citronovou šťávou. Je vynikající namazaná na pečivo, ale i k přípravě dresinků a dipů. Je jednou z hlavních součástí cizrnového pokrmu zvaného hummus a bývá také považována za náhražku másla.
Wakame
Polévka s řasami wakame se tradičně v Japonsku podává ženám po porodu. Pomůže ovšem pročistit krev i všem ostatním. Odpůrcům ryb řasy dodají jód, zinek a hořčík. Kromě polévek se řasy přidávají také k nudlím.
Umeboshi
Bývají nazývány japonskými švestičkami. Plody jsou nejprve sušeny a poté podstupují několikaletý proces fermentace v dřevěných kádích. Ve zdravé výživě je používán tak zvaný umeocet, který se kvalitou a šíří použití vyrovná vinnému či jablečnému octu.
Miso
Jedná se o tradiční směs slaného japonského koření. Vzniká fermentací sójových bobů, rýže a pšeničné mouky. Jeho chuť vynikne zejména v omáčkách, marinádách a polévkách.
Pickles
Objednáme-li si pickles, pak před námi přistane miska s kvašenou zeleninou, může to být směs zelí, cibule, mrkve a kedlubny. Ta se nakládá do speciálního koření a soli a po mléčném kvašen vznikne doslova koktejl vitamínů. Ten podpoří naši imunitu a trávení.
Tímto naše krátké představení do tajů zdravé výživy končí, máte však možnost v něm pokračovat v našem tříměsíčním kurzu „zdravého životního stylu aneb naučte se zdravě jíst“ a dozvědět se tak i mnoho dalších užitečných informací, které Vám pomohou na cestě ke zdravějšímu způsobu života :-)
Tofu
Tato sójová specialita je vyráběna ze sójového mléka. Díky nulovému obsahu cholesterolu je vhodným doplňkem diet. Vysoký obsah bílkovin nahradí živočišné proteiny. Sám o sobě je však tento "sýr" bez chuti, proto je nutné jej zkombinovat s vhodnými surovinami. Tofu se hodí například do salátů, rizota a při vhodném okořenění dokáže zastoupit i masnou část pokrmu.
Robi
Směs pšeničných a rýžových bílkovin, červené řepy, obilných klíčků a soli, to je náhražka masa zvaná robi. Má řadu předností, je dietní, ale především se vizuálně i chuťově přibližuje skutečnému masu. Robi lze použít například do číny nebo plněných knedlíků.
Shmaky (Schmecker)
Další lahůdkou, na kterou se masožravci dívají skrze prsty, je specialita z vaječných bílků zvaná šmakoun. Šmakouna lze přimíchat do salátů, obalit jako řízek nebo ogrilovat. Jako u všech ostatních náhražek masa platí, že hlavní je pohrát si s kořením a docílit tak lahodné chuti.
Tempeh
Je považován za vůbec nejkvalitnější náhradu masa pro svůj komplexní obsah aminokyselin. Vyrábí se rovněž ze sóji, navíc obohacené o bakteriální kulturu, která vytváří v "sýru" bílou plíseň. Díky ní je tempeh plný vitamínu B12. Tempeh obohatí těstovinová jídla a může se také udit či smažit. Ve studené kuchyni se s ním nesetkáme.
Tahini
Znáte-li burákové máslo, pak tahini vypadá velmi podobně. Jedná se o pastu z drcených sezamových semínek. Ochucena bývá česnekem či citronovou šťávou. Je vynikající namazaná na pečivo, ale i k přípravě dresinků a dipů. Je jednou z hlavních součástí cizrnového pokrmu zvaného hummus a bývá také považována za náhražku másla.
Wakame
Polévka s řasami wakame se tradičně v Japonsku podává ženám po porodu. Pomůže ovšem pročistit krev i všem ostatním. Odpůrcům ryb řasy dodají jód, zinek a hořčík. Kromě polévek se řasy přidávají také k nudlím.
Umeboshi
Bývají nazývány japonskými švestičkami. Plody jsou nejprve sušeny a poté podstupují několikaletý proces fermentace v dřevěných kádích. Ve zdravé výživě je používán tak zvaný umeocet, který se kvalitou a šíří použití vyrovná vinnému či jablečnému octu.
Miso
Jedná se o tradiční směs slaného japonského koření. Vzniká fermentací sójových bobů, rýže a pšeničné mouky. Jeho chuť vynikne zejména v omáčkách, marinádách a polévkách.
Pickles
Objednáme-li si pickles, pak před námi přistane miska s kvašenou zeleninou, může to být směs zelí, cibule, mrkve a kedlubny. Ta se nakládá do speciálního koření a soli a po mléčném kvašen vznikne doslova koktejl vitamínů. Ten podpoří naši imunitu a trávení.
Tímto naše krátké představení do tajů zdravé výživy končí, máte však možnost v něm pokračovat v našem tříměsíčním kurzu „zdravého životního stylu aneb naučte se zdravě jíst“ a dozvědět se tak i mnoho dalších užitečných informací, které Vám pomohou na cestě ke zdravějšímu způsobu života :-)
Diskuze
Prozatím žádné příspěvky v diskuzi.