NAJÍTE SE A MÁTE OPĚT HLAD? POZOR NA HLADOVÉ POTRAVINY!
S termínem „glykemický index“ se možná mnoho z Vás již setkalo, přesto však mnozí stále nevědí jak s tímto údajem pracovat ve svém jídelním režimu. Proto Vám jej zkusíme opět trochu vysvětlit a přiblížit.
V dřívějších dobách se díky horšímu zpracování konzumovaly především potraviny pomalu vstřebatelné - celozrnné, tedy potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI). Zavedením kvalitních mlýnů v polovině 19. století pak znamenalo jednu z největších změn v potravinářství. Stále výraznějším vymíláním potravy docházelo k odstranění vlákniny až ke kompletnímu odděleni otruby od bíle mouky. V současné době tedy již konzumujeme převážně potraviny s vysokým „GI“, tzn. rychle vstřebatelné sacharidy.
Glykemicky index (GI) je definován jako poměr plochy vzestupu glykemie (hodnota krevního cukru) v žilní krvi po dvou hodinách u zdravých osob anebo po třech hodinách u diabetiků, ve srovnání s příjmem ekvivalentního množství glukózy jako referenčního sacharidového zdroje. Základem hodnoceni potravin podle teorie glykemického indexu je hodnota GI čisté glukózy, která je stanovena číslem 100.
Laicky řečeno, když sníte potravinu, s vysokým glykemickým indexem, náš organismus ji mnohem rychleji zpracuje a za mnohem kratší dobu pak pocítíte hlad. Pokud si tedy budete vybírat především potraviny s nižším GI, budete si po jídle zvyšovat hladinu krevního cukru v krvi (glykemii) mnohem méně. Tím pádem také bude potřeba pro její snížení i méně inzulinu. A nezapomeňte, že inzulín také významně ovlivňuje ukládání tuku v organismu!
Negativní dopad mají potraviny s vysokým glykemickým indexem i na psychiku člověka. Nadměrný pokles hladiny cukru v krvi u nich způsobuje hypoglykemii, která je doprovázena nervozitou či pocity hladu a vede k další konzumaci většinou sladkého :-)
Tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.
V dřívějších dobách se díky horšímu zpracování konzumovaly především potraviny pomalu vstřebatelné - celozrnné, tedy potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI). Zavedením kvalitních mlýnů v polovině 19. století pak znamenalo jednu z největších změn v potravinářství. Stále výraznějším vymíláním potravy docházelo k odstranění vlákniny až ke kompletnímu odděleni otruby od bíle mouky. V současné době tedy již konzumujeme převážně potraviny s vysokým „GI“, tzn. rychle vstřebatelné sacharidy.
TEORIE A DEFINICE GLYKEMICKÉHO INDEXU
Autorem teorie glykemického indexu je Dr.Jenkins, profesor výživy na Torontské univerzitě, který přišel na to, že různé druhy sacharidů a jejich vzájemný poměr, včetně obsahu dalších živin významně ovlivňuje reakci hladiny krevního cukru.Glykemicky index (GI) je definován jako poměr plochy vzestupu glykemie (hodnota krevního cukru) v žilní krvi po dvou hodinách u zdravých osob anebo po třech hodinách u diabetiků, ve srovnání s příjmem ekvivalentního množství glukózy jako referenčního sacharidového zdroje. Základem hodnoceni potravin podle teorie glykemického indexu je hodnota GI čisté glukózy, která je stanovena číslem 100.
- hodnota vyšší než 70, znamená potraviny s vysokým GI.
- hodnota v rozmezí 55 – 69 včetně, znamená potraviny se středním GI.
- hodnota nižší než 55, znamená potraviny s nízkým GI.
Laicky řečeno, když sníte potravinu, s vysokým glykemickým indexem, náš organismus ji mnohem rychleji zpracuje a za mnohem kratší dobu pak pocítíte hlad. Pokud si tedy budete vybírat především potraviny s nižším GI, budete si po jídle zvyšovat hladinu krevního cukru v krvi (glykemii) mnohem méně. Tím pádem také bude potřeba pro její snížení i méně inzulinu. A nezapomeňte, že inzulín také významně ovlivňuje ukládání tuku v organismu!
GLYKEMICKÝ INDEX A CIVILIZAČNÍ ONEMOCNĚNÍ
Objasněni mechanismů souvisejících s glykemickým indexem dává odpověď na otázku, proč navzdory oblíbenosti nízkotučných potravin cela planeta nezadržitelně tloustne a proč stoupá počet diabetiků a to především tzv. získaného diabetu II. typu. Velká konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem totiž zvyšuje pravděpodobnost vzniku diabetu II. typu, kardiovaskulárních chorob a některých typů rakoviny. Kromě toho vede k obezitě, protože jak jsme již zmínili je inzulin „tukotvorný“ hormon.Negativní dopad mají potraviny s vysokým glykemickým indexem i na psychiku člověka. Nadměrný pokles hladiny cukru v krvi u nich způsobuje hypoglykemii, která je doprovázena nervozitou či pocity hladu a vede k další konzumaci většinou sladkého :-)
Tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Diskuze
Prozatím žádné příspěvky v diskuzi.