JÍST ZDRAVĚ NEZNAMENÁ UTRÁCET více!
Chcete jíst zdravě, ale při pohledu na ceny kvalitních potravin navíc v BIO kvalitě se vám občas zatočí hlava? Nemějte strach, zkusíme Vám dát několik jednoduchých tipů, abyste jedli zdravě a neutráceli více než doposud. V první řadě si je potřeba přiznat, že zdravější alternativy jednotlivých druhů potravin jsou ve většině případů skutečně dražší. ALE…
Zamyslete se nad množstvím prázdné energie, kterou přijímáte v méně kvalitních a přitom levnějších potravinách! Proto, aby výrobci ušetřili, často nahrazují potřebné živiny méně kvalitními náhražkami, zahušťovadly, emulgátory a poté umělými dochucovadly, tak aby výsledná potravina skutečně připomínala chuť, toho čeho má. Místo bílkovin používají mouku a tuk, místo kvalitnějšího másla nebo sádla pak používají levné rostlinné oleje a místo mírného kořenění k dochucení je pro výrobce levnější produkt přesolit. Toto vše ve spojení s kvalitním marketingem mnohdy vzbudí Vaše emoce a vy si koupíte v akci šunku s minimem masa, protože tam je obrázek malého dítěte a nápis „pro děti“. I když je v nabídce i šunka od kosti s 98% masa.
Přesto všechno je pro Vás nejdůležitější cena a zvyk, protože Vám chutná?
Věřte, že nekvalitní potraviny ukládají do organismu zbytečné tuky, sacharidy,
velké množství soli a i další životu nebezpečné chemické látky. Zvyšujete si
pak nejen svou váhu, ale také riziko infarktu a dalších civilizačních chorob.
Takže sice utratíte možná méně za potraviny, ale ještě mnohem více pak utratíte
za doplňky stravy a léky, abyste se cítili lépe.
Proto jsou lékárny přeplněné různými doplňky stravy. Pokud za ně nechcete zbytečně utrácet, svému zdraví rozhodně neublížíte. Tělu nejvíce prospějete tím, když budete jíst zdravě, pestře a hlavně kvalitní potraviny, což vždy nutně nemusí být v BIO kvalitě.
Velmi mnoho zdraví prospěšných látek nám poskytuje mezi Čechy stále ještě velmi přehlížená zelenina. Jezte tedy denně 400-500g zeleniny a využívejte vždy nejlépe tu sezónní (například pravé české kysané zelí v zimě). Nenechte se odradit jejich zdánlivou „obyčejností“. Za pár korun i za pár minut s nimi pořídíme výborné jídlo i léčebný prostředek. Zkuste to tedy jinak, tady je několik jednoduchých postřehů:
- Kupujte méně potravin, ale o to kvalitnější! Mezi zdravé a levné patří třeba
kvalitní bílé jogurty, cottage sýry, rýže natural, luštěniny a pomazánky, které
si můžete připravit ať už z luštěnin nebo zeleniny jako je cuketa. Pak
také celozrnný kuskus, bulgur nebo oblíbené celozrnné těstoviny.
- Dochucujte s rozumem. Třeba zajímavě dochutit můžete kvalitním tvrdým
sýrem (parmezán), který je mnohem výraznější a stačí Vám ho tak mnohem méně,
něž tradičních 200 gramů eidamu.
- Pokud kupujete zeleninu, tak kupujte sezonní - mrkev, brambory, zelí, cukety,
lilky, jablka, dýně, saláty, meruňky nebo ředkvičky vám pomohou doplnit
potřebné vitaminy. Spoustu zeleniny i ovoce lze použít ze zahrádky (rybíz,
jahody, meruňky, červenou řepu, rebarboru).
- Při vaření
vymýšlejte jednoduché recepty, kde jsou základní suroviny levné. Vrátí vás k
typické chuti dané potraviny (brambory s dušenou mrkví, celozrnné špagety s cuketou
a česnekem). A především zařaďte do svého jídelníčku luštěniny! Jsou to velmi
levné, chutné a komplexní potraviny (cizrna, fazole, čočka…).
- Neutrácejte bez rozmyslu za balené vody nebo slazené limonády. Opravdu Vám
nestačí voda z kohoutku, případně dochucená vymačkaným citronem?
- Spočítejte si, kolik dáte peněz za pár kusů pečiva z rozmrazeného
polotovaru. Nevyplatí se vám raději koupit kvalitní celozrnný kváskový chléb,
který sice stojí 45 až 55 Kč, ale sníte ho méně, protože vás zasytí a především
Vám vydrží několik dní, na rozdíl od rozpečeného pečiva, které je již druhý den
nepoživatelné.
To bylo jen několik tipů a nápadů. Mnohem více se můžete dozvědět při osobní návštěvě, nebo se podívejte na náš e-shop, kde také naleznete spoustu tipů na zdravé potraviny. A hlavně nezapomeňte, že jsme to, co jíme! To už věděl sám Hippokrates a byl to on, kdo položil základní kámen moderní medicíně, takže si připomeňme na závěr jeho radu:
NECHŤ JE JÍDLO TVÝM LÉKEM
A TVÝM LÉKEM NECHŤ JE JÍDLO!
Za celý tým žij-zdravě.cz
Mgr. Daniela Šupková
výživový poradce & osobní trenér