JE PRO NÁS CUKR OPRAVDU TO NEJLEPŠÍ?
V poslední době se v mnoha médiích velmi často objevuje mnoho článků o problematice zvýšeného příjmu jednoduchých cukrů a jeho vlivu na naše zdraví, proto se Vám tuto problematiku pokusíme krátce přiblížit.
Náš mozek tvoří jen 2% hmotnosti těla, ale spotřebovává až 20% naší celkové energie. Výhradním dodavatelem energie pro naše mozkové buňky je cukr, přesněji glukóza („Krevní cukr“). Mozek cukr potřebuje, ale jeho spotřebu plně pokryje cukr, který se vyskytuje v přirozených potravinách. Nikdo z nás se tedy pro správnou činnost mozku nemusí dopovat kostkami cukru nebo přeslazenými polotovary.
Podle amerického ministerstva zemědělství (ASDA), spotřebuje průměrný Američan přes 70 kg přidaného cukru ročně! Pro většinu lidí je samozřejmě velmi těžko k uvěření, ale je to především proto, že cukr je v naší stravě zcela všudypřítomný, o čemž mnozí z nás nemají ani ponětí. Z výše uvedené roční spotřeby vychází podle Centra pro kontrolu nemocí (Center for Disease Control - CDC) denní dávka na 27,5 lžiček cukru (1 lžička cukru = 7g) na osobu, tj. 440 kalorií, což tvoří téměř čtvrtinu z typického denního příjmu 2.000 kalorií na osobu! Dokážete si vůbec představit, že denně sníte 27,5 lžiček cukru?!?
Je potřeba si uvědomit, že klíčovým slovem všech těchto statistik je právě slovo "přidaný“ cukr. Zatímco pestrá a zdravá strava obsahuje pouze přirozeně se vyskytující cukr (ovoce, zelenina nebo obiloviny), tak hlavním problémem je ale konzumace přidaného cukru ve zpracovaných potravinách. Právě to je zásadní vysvětlení, proč náš mozek potřebuje cukr každý den, aby mohl fungovat. Mozkové buňky ovšem mají dvojnásobnou spotřebu glukózy než kterékoliv jiné buňky, a mozek celkem spotřebuje asi 10% našeho denního energetického příjmu. Tato energie je odvozena z glukózy (krevního cukru), benzin našich mozků. Cukr není pro mozek nepřítelem – nepřítelem je přidaný cukr (sacharóza)!
Mnoho výzkumů také naznačuje, že strava s vysokým obsahem přidaného cukru (sacharózy) snižuje tvorbu mozkové chemické látky známé jako mozkový neurotrofní faktor (BDNF), který ovlivňuje naši paměť a schopnost soustředit se. Úroveň BDNF je obzvláště nízká u lidí s poruchou metabolismu glukózy - diabetiky a pre-diabetiky.
Jinými slovy, velký příjem přidaného cukru v potravě snižuje BDNF, a snížená hladina BDNF pak narušuje regulaci metabolismu cukru a přispívá k inzulinové rezistenci, což vede k Diabetes mellitus II. typu a metabolickému syndromu. To nakonec vede k celé řadě dalších zdravotních problémů.
Výzkum také spojuje nízkou hladinu BDNF s depresí a demencí. Je možné, že nízká hladina BDNF je pouze příznakem většího počtu onemocnění podobně jako Alzheimerova choroba a deprese. Další výzkumy nyní stále probíhají, ale v každém případě je snížená hladina BDNF špatnou zprávou pro naše mozkové buňky a přílišná spotřeba přidaného cukru je jedním z nejhorších viníků.
Další studie se zaměřily na roli cukru a přejídání. Intuitivně víme, že cukr a obezita jsou spojeny, stejně jako například větší spotřeba tuků ve stravě. A současné studie také ukazují, že přídatný cukr ovlivňuje oxytocinové mechanismy díky nimž tělo ví, kdy má přestat jíst. Pokud jsou tyto mechanismy oslabené, nefungují správně a podporují nás v přejídání!!!
Nezapomeňte, že kvalitní strava zvyšuje šanci na zdravé tělo i lépe fungující mozek!
Žijte zdravě s Žij-zdravě.cz :-)
Mgr. Daniela Šupková
výživový poradce & osobní trenér
Náš mozek tvoří jen 2% hmotnosti těla, ale spotřebovává až 20% naší celkové energie. Výhradním dodavatelem energie pro naše mozkové buňky je cukr, přesněji glukóza („Krevní cukr“). Mozek cukr potřebuje, ale jeho spotřebu plně pokryje cukr, který se vyskytuje v přirozených potravinách. Nikdo z nás se tedy pro správnou činnost mozku nemusí dopovat kostkami cukru nebo přeslazenými polotovary.
Co způsobuje velká konzumace cukru s vaším mozkem?
Přejídání, problémy s pamětí, poruchy učení, deprese – jak zjistil nedávný průzkum, tak všechny tyto problémy jsou spojeny s nadměrnou konzumací cukru! Teprve nyní se širší veřejnost dozvídá výsledky výzkumů, jaké problémy způsobuje chronicky zvýšený příjem přidaného cukru pro náš mozek a jaké to má poté důsledky a vazby na naše zdraví!Podle amerického ministerstva zemědělství (ASDA), spotřebuje průměrný Američan přes 70 kg přidaného cukru ročně! Pro většinu lidí je samozřejmě velmi těžko k uvěření, ale je to především proto, že cukr je v naší stravě zcela všudypřítomný, o čemž mnozí z nás nemají ani ponětí. Z výše uvedené roční spotřeby vychází podle Centra pro kontrolu nemocí (Center for Disease Control - CDC) denní dávka na 27,5 lžiček cukru (1 lžička cukru = 7g) na osobu, tj. 440 kalorií, což tvoří téměř čtvrtinu z typického denního příjmu 2.000 kalorií na osobu! Dokážete si vůbec představit, že denně sníte 27,5 lžiček cukru?!?
Je potřeba si uvědomit, že klíčovým slovem všech těchto statistik je právě slovo "přidaný“ cukr. Zatímco pestrá a zdravá strava obsahuje pouze přirozeně se vyskytující cukr (ovoce, zelenina nebo obiloviny), tak hlavním problémem je ale konzumace přidaného cukru ve zpracovaných potravinách. Právě to je zásadní vysvětlení, proč náš mozek potřebuje cukr každý den, aby mohl fungovat. Mozkové buňky ovšem mají dvojnásobnou spotřebu glukózy než kterékoliv jiné buňky, a mozek celkem spotřebuje asi 10% našeho denního energetického příjmu. Tato energie je odvozena z glukózy (krevního cukru), benzin našich mozků. Cukr není pro mozek nepřítelem – nepřítelem je přidaný cukr (sacharóza)!
Mnoho výzkumů také naznačuje, že strava s vysokým obsahem přidaného cukru (sacharózy) snižuje tvorbu mozkové chemické látky známé jako mozkový neurotrofní faktor (BDNF), který ovlivňuje naši paměť a schopnost soustředit se. Úroveň BDNF je obzvláště nízká u lidí s poruchou metabolismu glukózy - diabetiky a pre-diabetiky.
Jinými slovy, velký příjem přidaného cukru v potravě snižuje BDNF, a snížená hladina BDNF pak narušuje regulaci metabolismu cukru a přispívá k inzulinové rezistenci, což vede k Diabetes mellitus II. typu a metabolickému syndromu. To nakonec vede k celé řadě dalších zdravotních problémů.
Výzkum také spojuje nízkou hladinu BDNF s depresí a demencí. Je možné, že nízká hladina BDNF je pouze příznakem většího počtu onemocnění podobně jako Alzheimerova choroba a deprese. Další výzkumy nyní stále probíhají, ale v každém případě je snížená hladina BDNF špatnou zprávou pro naše mozkové buňky a přílišná spotřeba přidaného cukru je jedním z nejhorších viníků.
Další studie se zaměřily na roli cukru a přejídání. Intuitivně víme, že cukr a obezita jsou spojeny, stejně jako například větší spotřeba tuků ve stravě. A současné studie také ukazují, že přídatný cukr ovlivňuje oxytocinové mechanismy díky nimž tělo ví, kdy má přestat jíst. Pokud jsou tyto mechanismy oslabené, nefungují správně a podporují nás v přejídání!!!
Co tedy říci na závěr?
Na základě výše uvedených faktů o cukru a vzhledem k cenové dostupnosti, cíleného podbízení ze strany výrobců a prodejců těch nejméně zdravých potravin je potřeba důrazně apelovat na dodržování zásad zdravé výživy a pravidelného pohybu každého z nás. Nezbývá než se pokusit se svým výživovým poradcem identifikovat své špatné výživové návyky a zkoušet jejich omezování.Nezapomeňte, že kvalitní strava zvyšuje šanci na zdravé tělo i lépe fungující mozek!
Žijte zdravě s Žij-zdravě.cz :-)
Mgr. Daniela Šupková
výživový poradce & osobní trenér
Diskuze
Hanna (27.11.2014 12:30) Pokud chce člověk něco shodit, tak určitě ne, cukr by měl podle mě omezit úplně na minimum a přijímat ho třeba jen z ovoce, já si taky hlídám váhu, sladké vůbec nejím, sladím sladidlem SlaDIA se sukralózou a stévií, chuťově je výborné a já jsem spokojená, do toho trochu pohybu a kila jdou dolů.
└► Výživový poradce Radim Šupka odpovídá:
Dobrý den, Hanko :-) je dobře, že jste si našla nějakou cestu k úpravě váhy, která vám funguje. Gratulujeme a jen tak dál.... -)